Bloedigste dag in strijd tussen Palestijnen

PalestinaBij de bloedigste dag tot nu toe in de strijd tussen Hamas en Fatah zijn sinds donderdagavond binnen een etmaal zeker 25 Palestijnen gedood. De rivaliserende Palestijnse facties proberen ondertussen het staakt-het-vuren nieuw leven in te blazen.

Onder de doden in de Gazastrook zijn drie kinderen en tal van andere burgers. Zo'n 250 Palestijnen raakten gewond; velen van hen ernstig.

Het bestand was donderdag geschonden toen de radicale Hamas-beweging van premier Ismail Haniyeh een konvooi aanviel dat werd geëscorteerd door de presidentiële garde van president Mahmoud Abbas van de Fatah-beweging.

In de loop van de nacht viel Fatah de Islamitische Universiteit in Gaza-stad aan, een bolwerk van Hamas en het meest prestigieuze centrum van hoger onderwijs in de verarmde Gazastrook. Later waren er branden en ontploffingen bij de nabijgelegen al-Quds-universiteit, een bolwerk van Fatah. Hamas ontkende elke betrokkenheid.

Onder de dode slachtoffers van de gevechten van vrijdag is een hoge functionaris van de geheime dienst die trouw is aan Fatah, generaal Abdelqader Salim. Hij werd gedood bij een Hamas-aanval op zijn hoofdkwartier in Jabaliya.

President Abbas heeft vanuit zijn hoofdkwartier in Ramallah op de Westelijke Jordaanoever alle Palestijnen opgeroepen een einde te maken aan het bloedvergieten. Palestijnse leiders komen volgende week bijeen in Saudi-Arabië in een poging een eind te maken aan het onderlinge Palestijnse geweld. Volgens de Palestijnse ambassadeur in Saudi-Arabië spreken Abbas en de politieke leider van Hamas, Khaled Meshaal, elkaar vermoedelijk dinsdag in de voor moslims heilige stad Mekka.