Cabaretiers willen steun aangifte tegen moskee

CabaretCabaretiers Ewout Jansen en Etiënne Kemerink zoeken de steun van cabaretiers in Nederland om aangifte te doen tegen de Assoena-moskee in Amsterdam. Ze doen dit nadat universiteitsblad Folia het volledige interview met de omstreden tolk Elekbir Kabli van de moskee op internet had geplaatst.

Daarin zegt de man, een oud-bestuurslid van de moskee, dat cabaretiers ''doodgemaakt'' mogen worden naar aanleiding van hun grappen over moslims en de islam. Uit het register van de kamer van koophandel valt op te maken dat Kabli van mei 1983 tot mei 1988 en van november 1999 tot april 2000 secretaris was in het bestuur van de moskee.

Uit het volledige interview blijkt volgens Jansen en Kemerink dat het een bedreiging betreft die is gericht aan alle cabaretiers in Nederland. ''De moskee stelt zich op het standpunt dat cabaretiers die grapjes blijven maken over de islam, uiteindelijk geslagen of gedood moeten worden'', aldus Jansen woensdag.

Geannuleerd
De rel draait volgens Jansen niet specifiek om zijn grappen, de tolk of hemzelf. Tijdens het interview werd ook niet gezegd dat Jansen doodgemaakt moest worden. Het cabaretduo doet alleen aangifte als voldoende collega's zich bij hen aansluiten. Veel scholen hebben voorstellingen van Jansen en Kemerink geannuleerd na het interview met de moskee. De cabaretiers zeggen last te hebben gehad van de rel, maar niet bang te zijn of extra bedreigd te zijn.

Folia stapte naar de Assoena-moskee in stadsdeel Westerpark om een reactie uit de moslimgemeenschap te halen naar aanleiding van een onderdeel van een show die Jansen en Kemerink opvoeren in cabaretzaaltjes in het hele land. De moskee schoof de 'tolk' naar voren als woordvoerder.

'Geen verspreking'
Uit het volledige interview blijkt volgens Jansen dat de gewraakte uitlating geen zijdelingse verspreking betrof, maar dat er een half uur is gesproken over wat de islam over cabaret zegt. Ook andere bekende cabaretiers werden met naam en toenaam genoemd.

Jansen neemt de woordvoerder, Elekbir Kabli, niet zoveel kwalijk. ''Hij probeerde zo goed mogelijk antwoord te geven op de vraag wat de islam zegt over cabaret.'' De moskee en de verschillende koepels verwijzen deze vraag volgens hem liever door naar een moefti, een islamitisch geestelijk rechtsgeleerde. Wethouder Ahmed Aboutaleb probeert dit te verhinderen, stelt Jansen. Aboutaleb ontkent dit. ''Ik heb er geen aandeel in.''

Volgens Aboutaleb waren de uitlatingen van Kabli die van een 'bezoeker', omdat hij geen officiële functie meer bekleedt binnen de moskee. Het huidige moskeebestuur heeft afstand genomen van de uitspraken. Justitie is wel een verkennend vooronderzoek begonnen naar de uitlatingen van de man.



-
Link: Volledige interview met de moskee (mp3 - 25mb!) of het zie het overzicht op de website van Folia.nl.