Gekuist christelijk schoolwoordenboek

OnderwijsWoordenboekenmaker Van Dale komt in maart met een gekuist schoolwoordenboek. Het pocketwoordenboek Nederlands voor de christelijke basisschool bevat onder meer geen schuttingwoorden en (bastaard)vloeken.

Ook is een aantal scheldwoorden die in het pocketwoordenboek Nederlands voor de basisschool voorkomen, geschrapt.

Redacteur Theo de Boer van Van Dale Lexicografie heeft woensdag een bericht daarover in het Nederlands Dagblad bevestigd. Het nieuwe woordenboek is ontstaan, nadat een directeur en een administrateur van een groep van vijf reformatorische basisscholen in Staphorst zich tot de woordenboekenmaker hadden gewend. De twee zijn bij de samenstelling nauw betrokken geweest.

De Boer schat dat ongeveer tweehonderd woorden uit het pocketwoordenboek Nederlands voor de basisschool zijn geschrapt of aangepast. De uitgeverij heeft overwogen een aantal woorden die met het christendom te maken hebben, in het nieuwe boek van een uitgebreidere toelichting te voorzien, maar daarvan is afgezien.

De scholen in Staphorst hebben zich garant gesteld voor de afname van 2500 exemplaren van het nieuwe woordenboek. De Boer wil om concurrentieredenen niet zeggen hoeveel er in totaal worden gedrukt.