Onderzoek naar 'nieuwe leren'

Icoon OnderwijsMinister Van der Hoeven en staatssecretaris Bruins van het ministerie van Onderwijs hebben dinsdag de Tweede Kamer een onderzoek toegezegd naar klachten over het lage aantal vakinhoudelijke lesuren op hogescholen. Dit naar aanleiding van kamervragen van GroenLinks.

Zowel scholieren- en studentenorganisatie Laks als de vereniging Beter Onderwijs Nederland waarschuwen al langer voor de nadelige effecten die het zogenaamde ‘nieuwe leren’ heeft op leerlingen in het middelbaar onderwijs en studenten in het HBO. Zo zouden scholieren te weinig kennis opdoen in de tijd die ze aan hun opleiding kwijt zijn en studenten te weinig contacturen hebben met hun docenten.

Vooralsnog beperkt het onderzoek van het ministerie van Onderwijs zich tot het voeren van gesprekken met de onderwijsinstellingen waarover geklaagd wordt. Volgens staatssecretaris Bruins neemt het ministerie de klachten echter heel serieus. "Als er geen verbetering optreedt, kunnen we als uiterste sanctie de bekostiging stopzetten of de licentie van de onderwijsinstelling intrekken."

Voorlopig blijft het MBO nog even gevrijwaard van verplichte invoering van 'het nieuwe leren'. Minister Verhoeven wil dat die scholen nog een extra jaar de tijd krijgen om ermee te experimenteren.