'Schaf ontslagvergoeding af'

Icoon PolitiekOntslagen werknemers moeten geen aanspraak meer kunnen maken op een ontslagvergoeding. In plaats van een financiële vergoeding moeten zij leerrechten krijgen. Dat adviseert de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) aan het kabinet in het rapport 'investeren in werkzekerheid' dat dinsdag wordt gepresenteerd.

Leerrechten
Door ontslagen werknemers leerrechten te geven die ze tijdens hun loopbaan moeten gebruiken, zullen ze beter in staat zijn om een nieuwe baan te vinden. De opzegtermijn kan eventueel worden gebruikt voor re-integratie of voor scholing.

Wanneer de gouden handdruk wordt vervangen door leerrechten, kan de werkgever goedkoper uit zijn. De ontslagen werknemer zal door het leertraject sneller aan een baan komen, wat kan resulteren in een kortere opzegtermijn.

Zwakkere groepen
Volgens de raad moeten nu vooral de kansen op werk worden vergroot, omdat door de vergrijzing het tekort aan personeel toeneemt. Mensen moeten meer en langer aan de slag om de kosten van de ouder wordende bevolking op te vangen. Daarbij vraagt de WRR specifiek aandacht voor drie zwakkere groepen op de arbeidsmarkt: ouderen, allochtonen en vrouwen.

Om werkgevers ertoe aan te zetten om mensen uit de zwakkere groepen aan een baan te helpen, pleit de raad voor een fiscale tegemoetkoming en een streng anti-discriminatie beleid.

Formaties
Bij de kabinetsformatie ligt het heikele onderwerp ontslagrecht ook op tafel. Het vergaande advies van de WRR kan dan ook zeker een rol gaan spelen bij de formatiebesprekingen tussen CDA, PvdA en ChristenUnie. Het CDA wil de ontslagvergoeding inperken. Voorwaarde is wel dat voldoende geïnvesteerd wordt in scholing. De PvdA wil niet tornen aan het huidige ontslagrecht, tenzij de sociale partners een akkoord bereiken.

Met dank aan sylvesterrr voor de submit.