'Joker' legt weigering teruggave ID-kaart uit

'Joker'-ID-kaartFOK!ker Oversight (Robert Coleman) weigert zijn ID-kaart waar hij op staat afgebeeld als 'De Joker', een figuur uit de Batman-films, in te leveren. Volgens Coleman kan hij binnen de grenzen van de huidige wet niet gedwongen worden om zijn identiteitskaart in te leveren. In een exclusief via FOK! verspreid statement stelt hij de politiek duidelijke vragen en verzoekt hij hen hierop te antwoorden.

De gemeente Hellevoetsluis had Coleman de ID-kaart verstrekt, nadat hij had aangegeven dat hij om levensbeschouwelijke redenen een hoofddeksel draagt. Daarnaast had hij zich geschminkt ter verfraaiing van zijn uiterlijk. Gisteren kreeg Coleman echter van de gemeente Hellevoetsluis te horen dat hij de ID-kaart weer moet inleveren. Kamerleden van de SGP en PvdA hadden eerder schriftelijke Kamervragen over de affaire gesteld aan de minister van Binnenlandse Zaken, Johan Remkes.

In een exclusief via FOK! verspreid statement schrijft Coleman onder andere:
Deze verklaring richt ik aan hen die de burgemeester (al dan niet dwingend) hebben geadviseerd om tot een andere conclusie te komen dan op het moment van aanvragen van mijn ID-kaart.

(...)

Er is kennelijk sprake van een misverstand door de verfraaiing van mijn persoonlijk uiterlijk in één noemer onder te brengen met de door mij voldoende aangetoonde levensbeschouwelijke reden die zich verzette tegen het maken van de pasfoto met onbedekt hoofd, conform uw fotomatrix 2006 BZK.

(...)

Ik heb nu heldere duidelijke vragen als aanvrager en houder van een Identiteitskaart van de Nederlandse Gemeenten, en vraag u om te komen met even heldere en duidelijke antwoorden. Gezien uw ambtelijke ondersteuning in deze, en mijn simpele vragen daartegenover, lijkt dat, gezien de ontstane situatie, niet meer dan redelijk.
Klik hier voor de complete tekst van zijn statement en zijn rechtstreekse vragen aan de politiek.

Joker'-ID-kaart

Zie voor een overzicht van al het nieuws rondom deze zaak: Dossier ID-bewijs!