Meeste voedselcrises door gewapende conflicten

De meeste voedselcrises in de wereld zijn te wijten aan gewapende conflicten. Dat blijkt woensdag uit een rapport van de FAO, de landbouworganisatie van de Verenigde Naties.

De FAO registreerde halverwege 2006 ernstige voedseltekorten in 39 landen. Daarvan waren er 25 vooral een gevolg van conflicten of een combinatie van conflicten en natuurrampen.

Vooral langdurige voedselcrises zijn te wijten aan menselijk handelen. In het rapport staat dat wereldwijd ongeveer vijftig miljoen mensen leven in een gebied waar al vijf jaar of langer sprake is van grote voedseltekorten.

De FAO wijst op de situatie in landen als Ethiopië, Somalië en Sudan. In die landen hebben veel inwoners al meer dan vijftien jaar te maken met ernstige voedseltekorten.

De FAO heeft ook de doelmatigheid van voedselhulp onder de loep genomen. De VN-organisatie stelt dat donoren steeds vaker geld in plaats van voedsel geven voor regio's waar zich een voedselcrisis voordoet. Dat maakt het mogelijk mensen die hulp nodig hebben te voorzien van producten van de lokale markt of uit buurlanden.

Op die wijze kan alleen hulp worden geboden als op de locale en regionale markten voldoende voedsel aanwezig is.