Minister tegen hersteloperatie maagdenvlies

VVD-minister Hans Hoogervorst van Volksgezondheid wil dat de 'maagdenvlies hersteloperaties' stoppen, die in Nederland bij moslimmeisjes uitgevoerd worden. Hij laat nu onderzoek doen hoe vaak de hersteloperaties in Nederland plaatsvinden. In 2004 berichtte het tv-programma NOVA dat dit enige honderden keren per jaar plaatsvond.

Bij de 'hersteloperaties' worden de vaginawanden aan elkaar vast genaaid. Dat gebeurt omdat mannen willen dat hun vrouw in de huwelijksnacht bloedt als teken dat ze nog maagd is.

Hoogervorst: ''Dit is in strijd met de medische ethiek. Je kunt grote vraagtekens zetten bij die ingrepen. Al heb ik niet de indruk dat het een wijd verbreid fenomeen is. In elk geval mag het nóóit vergoed worden.'' De minister reageerde op Kamervragen van Fleur Agema (PVV) die de hersteloperaties op één lijn stelt met vrouwenbesnijdenis en het een misdaad noemt.

In 2002 opperde adjunct-directeur R. Offers van zorgverzekeraar Azivo dat dergelijke operaties eigenlijk in het ziekenfondspakket zouden moeten worden opgenomen. In 2003 bleek in België dat operaties om het maagdenvlies te herstellen bij steeds meer Turkse en Marokkaanse meisjes voorkomen.