Ook nummer 2 van Tour de France positief

Icoon Tour de France Oscar Pereiro, de nummer twee van de Tour de France 2006, is tijdens de Tour betrapt op het verboden product salbutamol. Dat meldt de Franse krant Le Monde donderdag op zijn website.

Pereiro werd tweede in de Tour, na de Amerikaan Floyd Landis. Landis testte positief op het gebruik van testosteron. Pereiro testte volgens Le Monde ook tweemaal positief: op 17 juli in de veertiende etappe Montélimar-Gap en op 19 juli na afloop van de zestiende etappe.

Salbutamol is een geneesmiddel tegen astma. De UCI heeft Pereiro hiervoor een medisch attest verleend. Volgens het AFLD, het Franse Antidopingagentschap, zou Pereiro echter geen medische reden gehad hebben om het product te gebruiken.

Het AFLD heeft nu zowel bij Pereiro als bij de UCI om opheldering gevraagd. Tot nu toe hebben zowel de Spanjaard als de internationale wielerbond nog niet gereageerd. Het ALFD heeft toegezegd stappen te ondernemen als er niet snel opheldering komt.

Zo heeft voorzitter Pierre Bordry van het AFLD al aangekondigd dat, indien er voor 25 januari geen reactie komt, Pereiro niet in de Tour de France van 2007 mag starten. Bovendien zou de Spanjaard uit de uitslag van de Tour van 2006 worden geschrapt. Als dit het geval is, en als ook Landis uit de uitslag wordt geschrapt, wint de Duitser Andreas Klöden de Tour van 2006.

Met dank aan Joost-mag-het-weten voor de submit.

Voor meer sportnieuws kijk je natuurlijk op FOK!sport!