Wouter Bos bedankt voor ministerschap

Icoon BinnenlandsPvdA-leider Wouter Bos blijft erbij dat hij in het nieuwe kabinet geen minister en vicepremier wordt. Dat zei de sociaal-democraat dinsdag in de wandelgangen van de Tweede Kamer.

"We hebben nog niet gepraat over welke post dan ook", zei hij verwijzend naar de gesprekken met CDA-leider Jan Peter Balkenende en ChristenUnie-voorman André Rouvoet over een nieuw kabinet.

"Ik heb altijd gezegd dat de politiek leider van de PvdA in de Kamer hoort te zitten", reageerde Bos. In de media wordt volop gespeculeerd over een eventueel ministerschap van Bos op Financiën. Ook zou hij vicepremier worden. "Ik lees het, ik hoor het, maar mijn standpunt blijft hetzelfde."

Gerrit Zalm (demissionair minister van Financiën) zei maandagavond in het televisieprogramma Pauw en Witteman nog, dat hij PvdA-leider Wouter Bos graag als minister van zijn departement ziet in een nieuw kabinet.

"Ik denk dat het heel goed is als Bos dat doet", aldus Zalm. Volgens de VVD'er kan 'de capabele' Bos de post goed aan. Hij stelt dat het komende kabinet aan stabiliteit zal winnen als de PvdA-leider daarin zitting neemt. Want wil het nieuwe kabinet vier jaar uitzitten "dan zou het goed zijn als de belangrijkste man van de partij in het kabinet gaat", aldus Zalm. Bovendien kan Bos op die manier "veel invloed uitoefenen op het land". Naast Bos zijn er ook andere PvdA-ers die een ministerschap op Financiën aankunnen, aldus Zalm, die al 12 jaar over de Nederlandse schatkist waakt.


Wouter Bos