'Steekpartij in Deventer uit politiek motief'

Icoon MisdaadEen steekpartij die op 14 oktober plaatsvond op het terras van Royal aan de Brink in Deventer, blijkt een politiek motief te hebben. Dat bericht het regionale dagblad De Stentor vandaag. In eerste instantie ging het verhaal dat een geldkwestie de aanleiding voor de ruzie was, maar het betrof een confrontatie tussen aanhangers van de Koerdische politieke beweging PKK en de Turkse extreemrechtse organisatie Grijze Wolven, zo heeft een advocaat van één van de verdachten laten weten.

Bij de aanval raakte één man ernstig gewond. Een 29-jarige inwoner van het Duitse Bonn werd onder meer in de rug gestoken. Het Openbaar Ministerie heeft de vier aanvallers poging tot moord, dan wel doodslag, dan wel openlijke geweldpleging ten laste gelegd.

De steekpartij zou een wraakactie zijn geweest voor een mishandeling eerder op de dag. Daarvan was Deventenaar D. Y. (27) het slachtoffer. Een paar jaar geleden zou hij - in Dordrecht - ook al eens zijn beschoten. Hij trommelde een paar mensen op, waaronder zijn 19-jarige broertje T. Y. Die zou ook degene zijn geweest die de messteken uitdeelde.

De rechtszitting is over één tot drie maanden, omdat het dna-onderzoek nog niet is afgerond. Gisteren diende een pro-formazitting. Met het oog op de het politieke motief waren bij de zitting van gisteren extra veiligheidsmaatregelen van kracht.