Partij Wilders doet niet mee aan Statenverkiezingen

Icoon PolitiekDe Partij voor de Vrijheid (PVV) doet op 7 maart niet mee aan de verkiezingen voor de Provinciale Staten en dingt dus ook niet mee naar een zetel in de Eerste Kamer.

Volgens partijleider Geert Wilders lukt het met zijn relatief nieuwe partij niet om deelname aan de verkiezingen op tijd te organiseren. "We hebben ons de afgelopen tijd volledig op de Tweede Kamerverkiezingen geconcentreerd", zei hij woensdag naar aanleiding van een bericht in nrc.next. In principe is hij van plan om aan alle verkiezingen mee te doen.

De PVV doet in 2009 wel mee aan de verkiezingen voor het Europees Parlement (EP) in 2009. Eigenlijk wil de partij het EP afschaffen, maar zolang het EP nog bestaat, doet de partij mee. Mocht de PVV in het EP belanden, dan zal zij vanbinnenuit aan de afschaffing werken, zei Wilders.

De PVV streeft naar een kleiner Europa dat meer bevoegdheden teruggeeft aan de nationale lidstaten en parlementen. Als Turkije tot Europa toetreedt moet Nederland eruit stappen, vindt Wilders.

De partijleider gaf verder aan dat zijn partij zich bij een eventuele toetreding tot het EP zeker niet zal aansluiten bij de nieuwe ultrarechtse fractie die volgende week voor het eerst in Straatsburg bijeenkomt. Hij heeft niets met de programma's van de nieuwe ultrarechtse partijen uit het voormalig Oostblok en is ook geen fan van de Franse politicus Jean-Marie le Pen.