Toch kleine nieuwjaarsduik

Icoon Binnenlands''Wij zijn er toch in geweest!'' Een groep dertigers laat maandagochtend natte haren zien aan een medewerkster van Unox. Nu de traditionele nieuwjaarsduik op het strand van Scheveningen niet doorgaat, hebben de mannen het heft in eigen hand genomen. Hoofdschuddend geeft de vrouw iedereen een kop erwtensoep.

Waar 38 voorgaande edities ondanks kou en andere omstandigheden altijd doorgingen, dwong het weer Unox zondag om 17.00 uur om het evenement af te blazen. ''Het is gewoon niet verantwoord om nu 10.000 mensen de zee in te sturen'', aldus Martijn van Kesteren. ''Een combinatie van wind, opkomend tij en de golfbrekers zorgen voor gevaarlijke stromingen. Dat kan levensgevaarlijke situaties opleveren.''

Erwtensoep
De teleurstelling bij de ruim honderd medewerkers van de organisatie, die het evenement zouden begeleiden, is groot. Desondanks staan ze voor iedereen klaar met een kop erwtensoep en een oranje muts.

Ondanks berichten in de media en aankondigingen op matrixborden boven de snelwegen over de afgelasting zijn nog redelijk wat mensen naar het strand gekomen. De medewerkers leggen geduldig uit waarom de duik is afgelast. De meeste mensen hebben er begrip voor.

''Het lijkt helemaal niet zo gevaarlijk'', zegt Marc Janssens uit Breda, terwijl hij uitkijkt over het strand. Samen met vrouw en dochters is hij naar Scheveningen afgereisd om het nieuwe jaar op frisse wijze in te luiden. ''Maar ze zullen het niet voor niets afblazen. We gaan nu een wandeling maken, lekker uitwaaien. En een lekkere kop snert eten natuurlijk.''



Een paar van de die-hards in Scheveningen