Antisemitische brief bij Utrechtse raadsleden bezorgd

PolitieD66-raadslid Arjan Kleuver uit Utrecht heeft aangifte gedaan van een antisemitisch schrijven dat gisteren in briefvorm bij leden van de Utrechtse gemeenteraad per post werd bezorgd.

In de brief, een A4-tje, wordt voorgesteld ''de joden voor eens en altijd op hun plek neer te zetten. Die endlösung is nabij'' concludeert de schrijver van de brief. Het schrijven is ondertekend door L. de Winter. Waarschijnlijk verwijst dat naar de Joodse schrijver Leon de Winter.

Kleuver: ''Natuurlijk heeft deze er niets mee te maken. Ik vind het wel een enge brief maar ben er niet van geschrokken. Persoonlijk ben ik hier heel laconiek onder. Ik heb geen flauw vermoeden waar het schrijven vandaan komt. Ik sluit niet uit dat het om een flauwe grap gaat. Desondanks heb ik wel aangifte van discriminatie gedaan.''

De politie laat weten de aangifte en de brief zeker serieus te nemen. Het is na onderzoek van de politie uiteindelijk aan het Openbaar Ministerie om eventueel tot vervolging over te gaan.

Schrijver Leon de Winter zegt in een reactie dat het volgens hem een ''smakeloze nieuwjaarsgrap'' en ''zielige onzin'' betreft. Hij weet nog niet of hij iets tegen de brief kan of wil ondernemen.