Meer trajectcontroles op provinciale wegen

Icoon File Het Bureau Verkeershandhaving van het Openbaar Ministerie (BVOM) zal volgend jaar meer trajectcontroles plaatsen op provinciale wegen. De proef op de N256 was zo'n succes dat het initiatief een staartje zal krijgen.

Sinds twee maanden wordt op de provinciale weg N256 de snelheid gecontroleerd met camera's. Het percentage verkeersovertredingen is volgens BVOM hier gedaald van ruim twintig procent naar één à twee procent. Bovendien is er geen enkel ongeluk geweest sinds de camera's ingevoerd zijn. Justitie wil naar aanleiding van deze proef camera's plaatsen op vijf à tien andere plaatsen. BVOM hoopt het aantal overtredingen en verkeersongelukken hiermee te kunnen verminderen. Waar de camera's geplaatst worden is nog onbekend.

De camera's meten de gemiddelde snelheid over een langere afstand. De trajectcontrole op provinciale wegen is geavanceerder dan die op de snelwegen. Op provinciale wegen is het ook mogelijk om puntmetingen uit te voeren: het meten van de snelheid op een bepaald moment, net als flitscamera's dat doen.