Europees gas in gevaar door Rusland

Icoon Buitenlands De levering van Russisch aardgas aan West-Europa kan in gevaar komen, omdat het Russische staatsgasbedrijf Gazprom een prijsgeschil heeft met Wit-Rusland. Ongeveer 22 procent van het Russisch gas dat naar West-Europa gaat wordt getransporteerd via Wit-Rusland.

Gazprom wil de prijs van gas naar Wit-Rusland verviervoudigen. Dit gaat Wit-Rusland veel te ver, waardoor onderhandelingen op niets uitlopen. Als Wit-Rusland de nieuwe prijs niet accepteert, dan draait Gazprom vanaf 1 januari de gaskraan dicht. Momenteel leggen Oostenrijk en Duitsland gasvoorraden aan, om een gasprobleem in de toekomst te kunnen vermijden. Andere Europese landen hebben echter nog geen actie ondernomen.

Rusland gebruikt het bezit van gas als chantagemiddel naar andere landen. Op eerste kerstdag sloot Georgië een gasdeal met Turkije om minder afhankelijk te zijn van Rusland. Georgië wil eigenlijk helemaal van Rusland af. Dat kan echter niet, want als Georgië dat doet zal Gazprom direct alle gastoevoer naar het land stopzetten. Georgië neemt nu de helft van het aantal Russisch gas af, maar betaalt daar wel dubbel zoveel voor. Ook Azerbeidzjan heeft problemen met Russisch gas. Het is geen bluf, eerder zette Gazprom de gastoevoer naar Oekraïne voor enkele dagen stil.

Europa is voor een groot deel afhankelijk van Russisch gas. Daarom wil de EU dat er een Gemeenschappelijk Gasbeleid komt op Europees niveau. Of dat er komt, wordt de komende maanden bekend. Gezamenlijk zou de EU sterker moeten staan in onderhandelingen met Rusland.