De Hond mag klusjesman niet langer beschuldigen

Icoon JustitieMaurice de Hond mag klusjesman Michaël de Jong niet meer aanwijzen als de dader van de zogenoemde Deventer moordzaak. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam vrijdag besloten.

Opiniepeiler Maurice de Hond houdt zich sinds eind vorig jaar intensief met de Deventer moordzaak bezig. Hij is ervan overtuigd dat veroordeelde Ernest Louwes ten onrechte vastzit en dat Michaël de Jong de werkelijke dader is van de moord op weduwe Wittenberg uit Deventer in 1999.

Advocaat Vlug van de klusjesman heeft er geen problemen mee als De Hond zich blijft inzetten voor Louwes. ''Maar hij moet mijn cliënt nu verder met rust laten.'' De Jong heeft enige tijd geleden een schadeclaim tegen De Hond aanhangig gemaakt.

De bevindingen van De Hond hebben ertoe geleid dat het OM een oriënterend vooronderzoek heeft verricht, op basis van door De Hond aangeleverde informatie. Dit heeft wat het OM betreft geen nieuwe inzichten opgeleverd, doch de oude slechts versterkt: Ernest Louwes is op juiste gronden veroordeeld.

Smaad
Het OM gaat De hond nu zelfs vervolgen wegens smaad, nadat Michaël eerder dit jaar ook besloot aangifte tegen de opiniepeiler te doen. Volgens justitie gaf De Hond begin november in een verhoor te kennen de beschuldigende uitlatingen daadwerkelijk te hebben gedaan en daar nog steeds achter te staan. Op smaad staat maximaal een half jaar gevangenisstraf of een geldboete van ten hoogste 6700 euro.

Peter Plasman, advocaat van De Hond, noemt de uitspraak teleurstellend, maar ook erg beperkt. ''Maurice mag de klusjesman niet meer direct of indirect als moordenaar aanwijzen, maar bijvoorbeeld nog wel zeggen dat zijn alibi niet klopt.'' Volgende week beslissen De Hond en zijn advocaat of ze in hoger beroep gaan tegen de uitspraak.