4000 banen weg bij VNU

Icoon Economie Bij het uitgeef- en informatieconcern VNU verdwijnt een tiende van de banen. Het concern kondigde maandag een reorganisatie aan waarbij 4000 van de 42.000 arbeidsplaatsen verloren gaan. Het gaat deels om gedwongen ontslagen, zo liet een woordvoerder weten.

De banenreductie gaat ten koste van personeel dat niet met klanten te maken heeft, aldus het bedrijf in een verklaring. Volgens de zegsman is de banenreductie niet gericht op een onderdeel of regio maar wereldwijd. In Nederland werkten vorig jaar nog 692 mensen bij het bedrijf.

De uitgever wil met ingang van komend jaar blijvend 10 procent besparen op de kosten. Naast personeel wordt bezuinigd op automatisering en vastgoed.

Ook wil de dit jaar aangetreden bestuursvoorzitter David Calhoun de organisatie platter maken. Productie-innovatie, onderzoek, ontwikkeling en marketing worden samengebracht in een organisatie.

Het van oorsprong Nederlandse VNU werd eerder dit jaar van de beurs gehaald door een consortium van durfinvesteerders waaronder KKR, Carlyle en het Nederlandse Alpinvest.

In oktober zette VNU zijn zakelijke mediatak Business Media Europe (BME), bekend van de bladen Intermediair en Management Team, in de etalage. VNU vindt dat de mediadivisie niet goed meer past bij de overige activiteiten van het bedrijf.