40 procent mbo'ers haakt af

Icoon Onderwijs Veertig procent van de leerlingen in het middelbaar beroepsonderwijs verlaat de school zonder diploma. Op het laagste mbo-niveau is de uitval nog veel hoger: daarin is de uitval 63 procent. Dat heeft de MBO Raad dinsdag bekendgemaakt.

Overigens stelt de Raad dat de uitval op het laagste mbo-niveau deels met een korreltje zout genomen moet worden. Het laagste mbo-niveau is immers wettelijk verplicht om ook mensen zonder diploma aan te nemen. Van de mbo-studenten beschikt twintig procent niet over een vmbo-diploma of hoger. Ook gaat dertig procent van de leerlingen van school door ziekte of verhuizing. Formeel is dat uitval, maar waarschijnlijk schrijven veel leerlingen zich later in bij een andere onderwijsinstelling. Op het hoogste mbo-niveau is het beter gesteld dan het laagste niveau. Daar is de uitval dertig procent.

Leerlingen die een mbo-opleiding volgen op het gebied van landbouw en natuur hebben een hoog slagingspercentage van 66 procent. Ook opleidingen op het gebied van zorg en welzijn doen het goed met 61 procent. Slechter doen leerlingen het bij opleidingen te maken hebben met techniek of economie. Bij die opleidingen is het slagingspercentage iets hoger dan vijftig procent.

Margo Vliegenthart, voorzitter van de MBO Raad, hoopt dat er volgend jaar een vergelijkend onderzoek tussen mbo-instellingen mogelijk is. Daardoor kan het duidelijk worden welke mbo-instellingen onder de maat presteren. In totaal volgen circa 500.000 mensen het middelbaar beroepsonderwijs.

Met dank aan pberends voor de submit.