Italië gaat stemmen hertellen

Icoon VerkiezingenAcht maanden na de Italiaanse parlementsverkiezingen worden circa 700.000 ongeldige stemmen opnieuw geteld. Dat besloot donderdag de Senaatscommissie die toezicht op verkiezingen houdt.

In eerste instantie worden de niet ingevulde en valse stembiljetten uit zeven regio's geteld. Als onregelmatigheden aan het licht komen, worden alsnog in de overige regio's deze stemmen ook herteld. Deskundigen sluiten echter uit dat de hertelling de zege van de partij van premier Romano Prodi in gevaar zal brengen. De parlementaire commissie heeft slechts politieke en geen juridische macht.

Oud-premier Silvio Berlusconi, die van Prodi verloor, verwelkomde het besluit als 'een eerste positieve stap'. Hij repte na de stembusgang direct al van onregelmatigheden en erkende de uitslag nooit. Prodi won de verkiezingen met 25.000 stemmen verschil.

Later waren er ook geluiden dat Berlusconi's centrumrechtse kamp de telling van de stemmen zou hebben gemanipuleerd. Een computerprogramma zou er voor hebben gezorgd dat honderdduizenden lege stembiljetten bij de alliantie van Berlusconi werden geteld.