Weer een moord door een VN-veteraan

De 20-jarige Nadine Beemsterboer uit Hoorn die afgelopen zaterdag werd doodgestoken in de woning van haar ex-vriend in Amsterdam, blijkt ook al het slachtoffer te zijn geworden van een doorgedraaide VN-veteraan. De opgepakte Gerald O. (34) diende ooit als VN-militair in Bosnië en zou zwaar getraumatiseerd uit het oorlogsgebied zijn teruggekeerd.

Volgens Nadines vader bleef zijn dochter haar ex-vriend na het verbreken van de relatie geestelijk steunen. ''Daarin ging mijn dochter heel ver. Nadine was een in- en ingoed meisje dat met open ogen in een diepe valkuil is gestapt. We zijn er compleet kapot van'', aldus vader Jacques Beemsterboer vandaag in De Telegraaf.

Gerald O. zou al de vijfde gestoorde ex-militair zijn die de afgelopen tijd in Nederland een moord heeft begaan. Ook studente Mariëlle de Geus (20) uit Gouda viel in 2001 ten prooi aan een veteraan, ex-Dutchbatter Patrick van S., die het meisje op straat met een steen dooddrukte. In 2003 schoot oud-Cambodja ganger Paul S. in Kerkrade zijn ex-vriendin, haar vader, moeder en broer dood. Schokkerhaven werd een jaar later opgeschrikt door een oud-militair die de vader van zijn vroegere commandant afslachtte. In oktober 2002 schoot in Utrecht ex-militair Pascal F. de 25-jarige Nadia van der Ven dood met een uzi.

De moeder van het het slachtoffer uit Utrecht is arts en bestudeert sinds de moord op haar dochter de trauma's die VN'ers tijdens hun uitzending kunnen oplopen. Zij zegt: ''Het is nu weer gebeurd en het zal blijven gebeuren als er niets aan de opvang van die jongens verandert.'' Eerder kreeg de medicus al steun van PvdA-Kamerlid Angelien Eijksink en Pieter Groenhart van de ACOM CNV-bond voor militairen, die de opvang van getraumatiseerde veteranen als volstrekt onvoldoende beoordelen.