'71.800 doden bij dijkdoorbraak'

Icoon BinnenlandsMocht de dijk langs de Hollandse IJssel bij Capelle aan den IJssel onverwacht doorbreken, dan komen 71.800 mensen om het leven. Een zeedijkdoorbraak bij Katwijk kost minder levens: 'slechts' 590. Dit zijn de schattingen van ir. Bas Jonkman, promovendus aan de TU Delft en werkzaam bij de Dienst Weg en Waterbouw van Rijkswaterstaat, en dr. Nathalie Asselman van WL Delft Hydraulics. Zij simuleerden rivierdijkdoorbraken.

Het verschil tussen het aantal verwachte doden in Capelle en Katwijk, komt doordat Katwijk niet zo diep ligt en het water bij een doorbraak daar niet zo snel stijgt. Hoeveel mensen overlijden, is afhankelijk van hoe hard het water stroomt, hoe snel het stijgt en hoe diep het uiteindelijk is. Is het water 4 meter diep, dan sterft 20 procent van de mensen.

De onderzoekers menen dat het verhogen van de waterkeringen de beste oplossing is. Verder blijkt evacuatie weinig levens te redden, omdat een storm vanuit de Noordzee slechts een of twee dagen van tevoren is te voorspellen. Voor de evacuatie begint, moeten bestuurders nog overleggen en moet iedereen worden gewaarschuwd, waarna de mensen hun spullen nog moeten pakken. In polders langs de rivieren, met meer waarschuwingstijd en minder mensen, spaart evacuatie wel veel mensenlevens. Tot slot pleiten de onderzoekers voor hooggelegen vluchtplaatsen.

Hier kun je overigens zien hoe hoog jij woont.