EU legt Shell miljoenenboete op

Icoon Financieel De Europese Commissie heeft Shell een boete van 160,9 miljoen euro opgelegd, voor kartelvorming op het gebied van bepaalde soorten synthetisch rubber. Kartelvorming is het illegaal maken van prijsafspraken tussen bedrijven, waardoor de marktprijs kunstmatig hoger is dan zonder afspraken. Ook vijf andere bedrijven die meededen aan het kartel moeten een dergelijke boete betalen.

Shell heeft laten weten dat het bedrijf betreurt dat het zich tussen 1996 en 1999 inderdaad schuldig heeft gemaakt aan inbreuk van het mededingingsrecht. Shell stelt echter dat de twee personen die daarbij betrokken waren al in 1999 ontslagen werden. Ook heeft Shell altijd volledige medewerking verleend aan de Europese Commissie en doet het bedrijf er alles aan om de medewerkers op de hoogte te brengen van mededingingsregels.

De totale geldboete is de op één na hoogste die de Commissie ooit heeft opgelegd in een kartelzaak. De Commissie stelt dat de concerns ENI, Bayer, Shell, Dow, Unipetrol en Trade-Stomil minstens tussen 1996 en 2002 een kartel hebben gevormd. ENI, Shell en Bayer hebben een hogere boete gekregen dan de andere bedrijven, omdat ze eerder al deelnamen aan kartels. Het Italiaanse ENI krijgt helemaal een hoge boete, namelijk 272,3 miljoen euro. Naast Shell heeft ook Bayer toegegeven deel te hebben genomen aan het kartel.