Protest tegen aankomst Kerstman

Icoon OpmerkelijkAl vele jaren komt Sinterklaas in Nederland aan middels een grote stoomboot volgeladen met pakjes en een leger Zwarte Pieten. Dit jaar heeft de gemeente Noordwijk echter ook een officiële intrede van de Kerstman georganiseerd, dit tot ongenoegen van de Vereniging tot Behoud van Sinterklaas.

Op 9 december zou de slee met rendieren moeten aankomen in Noordwijk, dat de aankomst organiseerde als onderdeel van een kerstmarkt. De Vereniging tot Behoud van Sinterklaas roept mensen echter op te protesteren tegen de ontvangst van de Kerstman door een klacht te sturen naar de gemeente Noordwijk.

"De Kerstman is een verzinsel van bedrijven die rond de kersttijd hun omzet willen verhogen. Hij heeft niets met de kerstgedachte te maken", verklaart voorzitter Tom Hesselink van de Vereniging tot Behoud van Sinterklaas. Hij vindt dat het Sinterklaasfeest niet mag worden verdrongen door de Kerstman, die steeds meer in opkomst is bij het Nederlandse publiek.

Tom Hesselink heeft op de site van de vereniging een voorbeeldbrief geplaatst voor hen die een klacht willen sturen naar de verantwoordelijke wethouder van de gemeente Noordwijk. De gemeente besloot begin november tot een meer officiële ontvangst omdat de anonieme aankomst van de Kerstman de gemeente niet lekker zat. Door het op deze manier te organiseren vestigen ze de aandacht op de kerstmarkt die dezelfde dag plaatsvindt. Het is de bedoeling dat de Kerstman zaterdag 9 december voor hotel Huis ter Duin voet aan de grond zet in Nederland.