[update] Verdonk slikt alle eisen in

VVD-minister Rita Verdonk legt zich niet zo maar neer bij het partijleiderschap van VVD-leider Mark Rutte. Op een persconferentie in Den Haag zei ze dat ze wil dat het bestuur van de VVD een commissie in het leven roept die gaat adviseren welke consequenties het grote aantal voorkeurstemmen voor haar moet hebben.

Verdonk zei dat de oud-VVD-leiders Wiegel en Bolkestein hebben aangegeven in die commissie zitting te willen nemen.

Verdonk zei wel loyaal te zijn aan VVD-leider Rutte. Maar ze zegt het zo uniek te vinden dat een nummer twee op de lijst meer stemmen heeft behaald dan de nummer één, dat ze vindt dat dit consequenties moet hebben. Het geeft volgens haar aan dat veel VVD-kiezers haar lijn steunen. Het liefst wil ze partijleider worden maar ze zal die positie nu niet opeisen. Voor de kerst zou de commissie met een advies moeten komen. Rutte zou het instellen daarvan steunen.

Het bestuur van de VVD moet nu bepalen of de commissie er komt.

Update 19.43 uur
RTL Nieuws meldt dat er een grote crisis binnen de VVD is ontstaan. De fractie van de VVD heeft alle fractieleden in een spoedzitting bijeen geroepen. De spanning in de wandelgangen zou te snijden zijn.

Frits Wester stelt dat de situatie binnen de VVD niet langer meer houdbaar is. Rutte of Verdonk zou volgens hem vanavond nog de partij moeten verlaten, omdat beiden het partijleiderschap opeisen. Rita Verdonk staat officieel achter Rutte, maar eist toch het leiderschap op. De VVD-soap zal verder gaan wanneer de spoedzitting afgelopen is.

Update 22.51 uur
Rita Verdonk heeft alle eisen ingeslikt. Er komt geen commissie die onderzoek gaat doen naar het leiderschap bij de VVD. Dat heeft VVD-leider Mark Rutte dinsdagavond gezegd naar aanleiding van een spoedoverleg van de VVD-fractie. Het incident lijkt hiermee met een sisser af te lopen.