'Scholieren op drugs testen werkt niet'

Leerlingen op drugs testen op school, zoals de Britten en de Polen willen, heeft geen zin. Het is in strijd met de individuele autonomie en de privacy van kinderen.

Er is geen bewijs dat scholieren hierdoor van de drugs afblijven. Bovendien ondermijnt het het vertrouwen tussen ouders, leerlingen en docenten dat nodig is voor het onderwijs.

Dat stellen deskundigen van de internationale denktank over drugs van de Raad van Europa, de Pompidou Groep. Bob Keizer van het Trimbos-instituut zei dinsdag dat zo af en toe ook in Nederland stemmen opgaan om scholieren op drugs te testen. Hetzelfde geldt voor het testen van werknemers op drugs, een onderwerp waar nu nog een rapport over in de maak is.

De denktank helpt niet alleen de Oostbloklanden, maar ook landen als Marokko en Algerije bij het opzetten van onderzoek naar drugsgebruik onder jongeren daar. Het is de bedoeling dat die samenwerking ook leidt tot meer begrip van probleemjongeren in Europa en Nederland, vertelde Keizer. Het is vergelijkbaar met het bezoek van Haagse agenten aan Marokko, dat onlangs de media haalde.