Partij van Wilders ziet Statenverkiezingen nog niet zitten

De partij voor de Vrijheid (PVV) van Geert Wilders zal waarschijnlijk niet meedoen aan de Provinciale-Statenverkiezingen van maart 2007. Dat heeft aankomend PVV-parlementariër Fleur Agema, nummer twee op de lijst, laten weten. Volgens de 30-jarige Agema ligt het niet in de lijn der verwachting dat er door de PVV kandidatenlijsten worden ingediend voor de Provinciale Staten.

De PVV die in één klap met negen zetels in de Tweede Kamer komt, geeft ook aan de opbouw van lokale partijorganisaties nog een lage prioriteit. Agema: ''Kijk, wij zijn in één klap een middengrote fractie in de Tweede Kamer geworden en dus komt er een heleboel verantwoordelijkheid op ons af. Daar willen we ons eerst op richten.'' Agema erkent dat er voldoende kiezerspotentieel is, maar wijst erop dat een zelfstandig partijbestuur en partijbureau eerst moeten worden gerealiseerd.

Bovendien zal waarschijnlijk het doembeeld van de snelle opkomst van de Lijst Pim Fortuyn een afschrikwekkend voorbeeld zijn. In 2002 zagen nogal wat gelukszoekers hun kans schoon als ze lokaal wat in de melk te brokkelen wilden hebben en gaven ze zich op voor de Lijst Pim Fortuyn. In nogal wat gevallen liep dat slecht af.

Overigens is Fleur Agema momenteel zelf Statenlid in de provincie Noord-Holland. Ze kwam daar in 2003 in terecht middels de Lijst van Fortuyn, maar verliet de partij in maart 2004, uit onvrede met de voortdurende interne onenigheid. Ze besloot echter haar zetel niet op te geven en ging door als onafhankelijk Statenlid (Groep Agema).