NOS overweegt boycot peilingen

Icoon Televisie Hoofdredacteur Hans Laroes van het NOS Journaal overweegt om berichtgeving over opiniepeilingen te boycotten. "Je creëert een virtuele werkelijkheid waar iedereen maar achteraan holt", aldus Laroes vanmiddag op Radio 1.

Hij vindt de peilingen verwarrend en te veel afwijken van de uiteindelijke verkiezingsuitslag. Ook zijn de peilingen onderling erg verschillend. Laroes is daarover helemaal niet tevreden. "Ik worstel wel een beetje met de peilingen en polls en heb een discussie op de redactie geagendeerd over de vraag of we in campagnetijd nog zoveel met peilingen moeten doen". Of de NOS ook daadwerkelijk een peilingenboycot door gaat voeren is nog niet bekend.

RTL
Ook hoofdredacteur Harm Taselaar van RTL Nieuws is ontevreden over de peiling die zijn zender woensdag kort voor het sluiten van de stembussen bekendmaakte. Hij vindt de afwijkingen met de echte uitslag van de verkiezingen te groot.

Volgens Taselaar geldt dat ook voor het onderzoeksbureau TNS Nipo en daarom wil hij met de onderzoekers om de tafel gaan zitten om te bespreken wat er fout is gegaan. Pas daarna zal hij zich eventueel beraden over de vraag of RTL Nieuws in de toekomst anders met peilingen om zal gaan.

Volgens de zogeheten exit-poll zou het CDA de PvdA vier zetels voorblijven, in werkelijkheid gaat het om negen zetels. De SP zou uitkomen op dertig zetels en dat werden er 26.