Öcalan 'keek toe' in A'dams stemlokaal

Icoon OpmerkelijkKiezers in het Amsterdamse stadsdeel Oud-Zuid die gisteren hun stem uitbrachten in een stemlokaal dat was ondergebracht In het Koerdisch Nederlands Cultureel Centrum aan de Sloterkade, deden dat onder het 'toeziende oog' van PKK-leider Abdullah Öcalan. Zijn portret hing (hangt) daar groot aan de wand.

Öcelan is in Turkije tot levenslange gevangenisstraf veroordeeld wegens terrorisme. Turkije beschouwt hem als het brein achter opstand van de Koerden en houdt hem verantwoordelijk voor 30.000 doden.

De PKK staat in zowel de Verenigde Staten als in de Europese Unie (EU) op de lijst van terroristische organisaties. In Nederland is de PKK echter nog niet verboden. Twee jaar geleden werd wel een wetsvoorstel ingediend om alle organisaties die op de terrorismelijsten van de EU staan ook in Nederland te verbieden. De ministerraad steunde het voorstel, maar werd tot op heden niet doorgevoerd. Wel is de wet op 14 november van dit jaar aangenomen door de Eerste Kamer. Hij moet echter nog door de Koningin worden ondertekend in de Staatscourant worden geplaatst, voordat hij in werking kan treden.

Stadsdeel Oud-Zuid liet gisteren tegen weekblad Elsevier weten geen problemen te hebben met het portret: ''Wat ons betreft kan het daar gewoon blijven hangen, want het heeft niets met de Nederlandse verkiezingen te maken. Öcalan is geen Nederlandse politicus''.



Amsterdam Oud-Zuid gisteren