Drugsdealer mag drugs promoten

Icoon ShockingEen veroordeelde drugshandelaar, Cees Hendriks, mag de laatste maanden van zijn straf zijn beroep als vrijwilligerswerk vervullen. Ter bevordering van de reïntegratie spant Cees Hendriks zich in voor pro-wiet Groen Vrij. Dat meldt de Telegraaf maandag.

Het dagblad maakte zondag bekend dat de veroordeelde handelaar met toestemming van justitie zijn straf mag uitdienen als medewerker voor een partij die wiet en hasj promoot. "Deze gedetineerde spant zich in voor een politieke partij die strijdt voor het legaliseren van softdrugs. Daar is niks mis mee", aldus de directeur van Reclassering Nederland .

Hendriks, alias 'Space Cees' vind het wel grappig dat Justitie en reclassering hebben ingestemd met zijn reïntegratiebaan. "Ik ben dus in opdracht van Justitie de legalisering van wiet aan het promoten. Ik lach me hier helemaal het schompes om." Hendriks gooide zaterdag als promotiestunt een kwart miljoen folders en nep-wietzakjes uit een vliegtuigje boven Amsterdam. De 10.000 euro boete die hij opgelegd kreeg door de milieudienst voor deze stunt, is hij volgens eigen zeggen niet van plan te betalen. "Die boete kunnen ze op hun buik schrijven. Ik heb dat promotiewerk gedaan onder contract van Justitie" aldus Hendriks.

In politiek Den Haag delen ze deze humor niet. De VVD, CDA en PvdA vinden de beslissing onbegrijpelijk. Er zal opheldering gevraagd worden aan minister Ernst Hirsch Balin (CDA) van Justitie.

update: 19:29 uur

Na de ophef die is onstaan toen bekend werd dat Cees Hendriks drugs mocht promoten in opdracht van justitie, is hij door de reclassering uit het campagneteam van de wietpartij Groen Vrij gehaald. De laatste 12 dagen van zijn straf mag hij waarschijnlijk gewoon in detentie uitzitten.

Wiet blad