Leoniden niet te zien geweest

Icoon Zonnestelsel Het doorkruisen van de aarde van de meteorenzwerm de Leoniden heeft vanochtend niet of nauwelijks tot zichtbare vallende sterren geleid. Dat heeft een woordvoerder van de Vereniging van Landelijk Samenwerkende Publiekssterrenwachten (VLSP) gezegd. De bewolking die boven een groot deel van ons land hangt gooide roet in het eten.

De Leoniden zijn resten die de komeet Tempel-Tuttle heeft achtergelaten. De aarde passeerde vanochtend tussen zes en acht uur de nauwe stofband die in 1932 door de komeet is achtergelaten. Mogelijk heeft dit tot 200 vallende sterren veroorzaakt, maar een dergelijk aantal valt moeilijk te voorspellen.

Herkansing
Voor de liefhebber van vallende sterren is alle hoop nog niet verloren. Mogelijk trekt de aarde ergens in de komende dagen nog door een stofspoor van de komeet waarvan de lokatie niet precies bekend was. "Bij heldere momenten de komende dagen is het dus misschien de moeite waard om toch een blik naar de lucht te werpen", aldus het KNMI.

Volgende maand is er overigens nog een mogelijkheid. De aarde zal namelijk tussen 13 en 17 december door de meteorenzwerm de Geminiden heentrekken. In de nacht van 14 op 15 december zijn daar waarschijnlijk de meeste vallende sterren van te zien - aangenomen dat het weer meewerkt.