Bos: Coalitie met CDA moeilijker dan ooit

Icoon Verkiezingen Volgens PvdA-leider Wouter Bos is een coalitie met het CDA "moeilijker dan ooit" en is samenwerking met GroenLinks en SP een"doodnormale optie". Hij heeft dat gezegd voor het IKON-tv-programma van Paul Rosenmöller.

"De afstand tussen de PvdA en het CDA is groter dan ooit en een coalitie met het CDA is moeilijker te realiseren dan ooit het geval is geweest", aldus Wouter Bos. Hij lijkt hiermee de koers van enkele prominente PvdA-politici te volgen, die door de slechte peilingen vonden dat Bos zich prominenter uit moest laten over een links kabinet.

"Het CDA schuift elke poging om aandacht te vragen voor elementaire beginselen als eerlijk delen en zorg voor de gemarginaliseerden opzij. Het CDA zegt dat het beter gaat met de groei en dat het gaat om de eigen verantwoordelijkheid. Dat staat zo haaks op elkaar dat het moeilijk is om te zoeken wat je nog bindt."

Over een eventuele andere coalitie zegt Bos: "Samenwerking met de SP en GroenLinks na de verkiezingen is een doodnormale optie, waar ooit een natuurlijke voorkeur was voor het CDA of een andere grote partij. De SP en GroenLinks zijn realistischer geworden. Eén ding staat voorop: wat voor land willen we met elkaar? Als de SP en GroenLinks graag met mij willen bouwen aan een land waar iedereen zijn plek vindt, waarin de verschillen tussen mensen kleiner worden in plaats van groter, dan doe ik dat graag met die partijen".