Anne Frankboom zal gekapt worden

Icoon BinnenlandsDe beroemde Anne Frankboom in Amsterdam wacht de kap. Er is een kapvergunning aangevraagd voor de monumentale kastanjeboom in de tuin van Keizersgracht 188, aldus stadsdeel Amsterdam-Centrum dinsdag. In haar dagboek schrijft Anne Frank een paar keer over de boom, die ze vanuit haar huis aan de Prinsengracht kon zien.

De conditie van de boom is al jaren slecht. Recent onderzoek wees uit dat inmiddels 42 procent van het hout verrot is. De boom is dermate ziek, dat herstel is uitgesloten. Met een geschatte leeftijd van 150 tot 170 jaar is de monumentale boom een van de oudste kastanjebomen van Amsterdam.

Het ontbreken van reactiegroei op snoeiwonden en het afsterven van het stamschot en wortelaanzetten betekenen volgens onderzoekers dat de boom niet langer in staat is de aantastingen te weren. Ook de explosieve toename van de Ganoderma-schimmel en aantasting van de wortels door de honingzwam zijn tekenen van verder verval. De houtschimmels zullen zich met de verminderde weerstand sneller uitbreiden.

Verschillende bedrijven hebben de boom in de loop der jaren onderzocht. Het stadsdeel heeft ook het onafhankelijke bomeninstituut Alterra en De Bomenwacht geraadpleegd. Het uit voorzorg verwijderen van de boom is volgens het stadsdeel de enig overgebleven optie. Na de kap zal op de plek van de huidige boom een stekje worden geplant.

Anne Frankboom