Ex PvdA-minister: Bos moet kiezen voor links

PvdA-leider Wouter Bos moet zich van het CDA afwenden en volledig de voorkeur uitspreken voor een linkse coalitie met SP en GroenLinks. Dat zei oud-PvdA-minister Margreeth de Boer zondag in het tv-programma Buitenhof.

De PvdA heeft niets te zoeken bij dit CDA, aldus De Boer. Volgens haar heeft de PvdA-top zich laten verrassen door de agressiviteit van de CDA-campagne en de ogenschijnlijke voorkeur voor de VVD. Hierdoor neemt de nervositeit toe. De Boer zei dat Bos door de opstelling van het CDA ''een geweldige tik op de neus'' heeft gekregen.

Afhankelijk
Oud-PvdA-Eerste Kamerlid Joop van den Berg zei dat zijn partij te weinig heeft geïnvesteerd in een linkse coalitie, waardoor het CDA het idee heeft gekregen dat de PvdA nu helemaal afhankelijk is van de christendemocraten. Hij benadrukte dat het bij de kiezer ook onbetrouwbaar kan overkomen als er nu alsnog volledig voor links zou worden gekozen. Wel moet ook volgens hem duidelijker afstand genomen worden van het CDA.

In de peilingen staat de PvdA momenteel op verlies, terwijl de partij de afgelopen maanden op grote winst stond. Bos beklaagde zich er zaterdag over dat CDA en VVD hem met een agressieve campagne proberen kapot te maken.

De Boer verwacht wel dat de situatie voor de PvdA nog kan verbeteren als er nu voor links gekozen wordt. Volgens Van den Berg moet Bos een aantal ''breekpunten'' met het CDA markeren, zoals bezuinigingen in de zorg.

Rutte
VVD-leider Mark Rutte toonde zich in Buitenhof verbijsterd over de kritiek van de PvdA-prominenten. Volgens hem berokkenen de twee schade aan Bos en de PvdA-campagne. Hij riep Bos op zich er niets van aan te trekken en vast te houden aan zijn eigen koers.