CGB: uitspraak van Verdonk zorgelijk

BinnenlandsDe Commissie Gelijke Behandeling (CGB) vindt de uitspraak van minister Rita Verdonk (Vreemdelingenzaken) dat moet worden overwogen de commissie af te schaffen, zorgelijk.

De commissie gaf donderdag een verklaring uit waarin ze reageert op de uitlatingen woensdag van de nummer 2 op de kandidatenlijst van de VVD. Verdonk zei woensdagavond zich zeer te storen aan een recente uitspraak van de commissie. Die bepaalde dat een openbare school niet van een islamitische docente mag eisen dat ze mannen een hand geeft.

Verdonk noemde dat ''te gek voor woorden''. Ze vindt dat de commissie met haar uitspraak te ver is gegaan omdat die niet bevorderlijk is voor de integratie. ''De wetgever heeft ons in 1994 in het leven geroepen om toe te zien op gelijke behandeling in met name arbeid en onderwijs; de terreinen die bepalend zijn voor maatschappelijke participatie'', aldus CGB-voorziter Alex Geert Castermans in de verklaring.

''Dat onze oordelen niet altijd begrepen of opgevolgd worden, is een gegeven. Maar de opheffing van de CGB, zoals minister Verdonk die suggereert, is in strijd met internationale verplichtingen. Bovendien gaat dat voorbij aan de honderden oordelen per jaar waarin wij loonverschillen op grond van geslacht of discriminatie op grond van leeftijd of handicap onderzoeken. In 70% van de zaken waarin sprake is van discriminatie, worden onze oordelen ook daadwerkelijk opgevolgd en dat vinden wij een mooie score.''

Update 15.06 uur
CDA-leider Jan Peter Balkenende heeft evenals minister Verdonk grote moeite met de uitspraak van de CGB in de zaak van de handenweigerende islamitische docente. Maar de opvatting van Verdonk dat overwogen moet worden de commissie op te heffen, vindt de premier te ver gaan, zo liet hij vandaag weten.

D66-lijsttrekker Alexander Pechtold suggereerde vandaag om prinses Máxima vice-voorzitter van de Commissie te maken ''om te voorkomen dat deze wordt afgeschaft''. Hij roept VVD-leider Mark Rutte op om afstand te nemen van de uitspraken van Verdonk.