'VVD had het beter gedaan met Verdonk'

Icoon Politiek De VVD heeft de eigen glazen ingegooid door Mark Rutte als lijsttrekker te kiezen in plaats van Rita Verdonk. Dat is de conclusie van opiniepeiler Maurice de Hond. Met Verdonk als lijsttrekker zou de partij drie zetels hoger staan in de peilingen dan nu. Dat blijkt uit onderzoek van De Hond in opdracht van het televisieprogramma Pauw en Witteman.

De VVD staat in de peiling van De Hond op 23 zetels. De partij zou vijf zetels kwijtraken als Verdonk partijleider zou zijn: deze mensen zouden dan overstappen naar een andere partij. Maar Verdonk zou er tegelijkertijd ook acht zetels bijkrijgen van mensen die nu geen VVD stemmen. Netto scoort Verdonk dus drie zetels meer dan Rutte. De VVD zou dan zetels weghalen bij het CDA en bij partijen rechts van de VVD. Ook zouden er twee zetels weggehaald worden bij overige partijen. De partij heeft momenteel 28 zetels in de Tweede Kamer.

Mark Rutte werd in mei door de VVD-leden gekozen als lijsttrekker. Daarbij ging hij wekenlang de strijd aan met medekandidaat Rita Verdonk. De leden waren erg verdeeld, Rutte won met een nipte voorsprong. De derde kandidaat, Jelleke Veenendaal, kreeg niet veel stemmen.



Gelukkig is de VVD eensgezind