Pijprokers verzetten zich tegen rookbeleid

Icoon BinnenlandsDe Nederlandse Federatie van Pijprokers heeft zondag in Middelburg Gerard Hendriks, oud-directeur van een groothandel in rookwaren, benoemd tot pijproker van het jaar 2006. Het is voor het eerst dat iemand uit de industrie die titel krijgt.

Volgens voorzitter Cor Crans is dit mede om te protesteren tegen het rookbeleid van de Nederlandse overheid. De groothandel van Hendriks is enige tijd geleden failliet gegaan, volgens Crans mede door het "stringente rookbeleid".

Voor pijprokers zou de overheid een uitzondering moeten maken in de regelgeving, vindt Crans. "Pijproken is een cultuurfenomeen dat door de gilden wordt gekoesterd. Dat moet je niet zomaar op de schroothoop gooien. Dat is zonde."

Volgens Crans is pijproken rustgevend, gemoedelijk en bevordert het de saamhorigheid. Bovendien zou het niet ongezond zijn omdat pijprokers niet inhaleren. "Door de strenge regelgeving is het straks voor verenigingen van pijprokers onmogelijk om nog bij elkaar te komen. Dat moet niet de bedoeling zijn", aldus Crans.

In het verleden is onder meer Prins Bernhard uitgeroepen tot pijproker van het jaar. Ook Chiel Montagne, Rien Poortvliet, André van der Louw en Ralph Inbar kregen deze titel.