Balkenende en Bos in debat op RTL4

Icoon Verkiezingen Frits Wester leidt vanavond om 21.30 uur op RTL4 het eerste lijsttrekkersdebat op televisie. Het zal een ware titanenstrijd worden tussen premier Jan Peter Balkenende en PvdA-leider Wouter Bos over de vraag wie de komende vier jaar het land moet gaat leiden. Na afloop zal Rick Nieman met deskundigen praten over het debat. Zo zal Henkjan Smits de x-factor van beide politici analyseren.

"Omdat de NOS traditioneel op de avond voor de verkiezingen het slotdebat verzorgt, hebben wij ervoor gekozen om de aftrap voor de campagnes te geven", motiveert Frits Wester de keuze voor het eerste debat. Mark Rutte van de VVD en Jan Marijnissen van de SP zullen er niet bijzijn. "Uiteindelijk heb ik tegen Mark Rutte gezegd dat als hij in de peilingen net zo groot zou worden als één van de andere twee, al is het een dag voor de uitzending, dat we het dan met zijn drieën zouden doen. Zelfs bij de opbouw van het decor hebben we nog rekening gehouden met de komst van een derde lijsttrekker. Maar dat was niet nodig. En eerlijk gezegd is een debat tussen twee personen wat tv betreft spannender", aldus Wester.

Het is overigens niet het eerste debat tussen de lijsttrekkers. Op Radio 1 gingen de partijleiders van CDA, PvdA, VVD en SP al fel in debat met elkaar. Jan Peter Balkenende werd door het publiek als winnaar van dat debat uitgekozen. 34 procent vond dat de premier het beste was. Uit datzelfde onderzoek blijkt dat 52 procent van de ondervraagden het liefst Balkenende als premier wil voor een volgende termijn. 40 procent ziet Bos het liefste als eerste minister.



Strijd der titanen