Reddingsactie paarden succesvol

Icoon BinnenlandsDe reddingsactie van ruim honderd paarden die bij Marrum vastzaten in het water, is succesvol verlopen. Alle dieren hebben de oversteek van hun eilandje in een kwelder bij de Waddenzee naar de zeedijk overleefd.

Dat heeft districtshoofd Nico Minnema van It Fryske Gea vrijdag gezegd. De paarden stonden al sinds de nacht van dinsdag op woensdag ingesloten, nadat een storm de kwelders bij de Waddenzee deed onderlopen. Zeker achttien dieren verdronken of bezweken eerder aan de barre omstandigheden.

Ruiters te paard hebben de dieren vanaf het eilandje door het inmiddels laag staande water naar de zeedijk geleid. De meeste dieren konden gewoon door het water lopen, enkele kleinere paarden moesten zwemmen. Een zakte na de oversteek ineen. ''Dat paard wordt naar een ziekenbos gebracht en krijgt alle medische verzorging die het verdient'', aldus Minnema. De andere staan in een weiland achter de veilige zeedijk en krijgen daar voer en water.

Volgens het districtshoofd is met de succesvolle reddingsactie alle losgekomen kritiek op het optreden van de eigenaar van de paarden en de hulpverleningsdiensten gelogenstraft. ''99 Procent van de paarden die zijn omgekomen was al dood in de nacht van dinsdag op woensdag. We moeten de boel wel evalueren, want er is wel wat misgegaan. Dit is al 300 keer gebeurd, maar dan overleefden de dieren die klem zaten altijd'', zegt Minnema.

Hij vindt dat niemand de schuld moet krijgen. ''Dit is het noodlot. Het wachten met de reddingsactie heeft in ieder geval geloond.''