Frankrijk jaagt op brandstichters bus

Icoon Misdaad De Franse regering heeft gezegd alles te zullen doen om de jongeren te pakken die een bus in Marseille in brand hebben gestoken. Hierdoor is een 26-jarige Senegalese studente zwaar verminkt geraakt. De minister van Binnenlandse Zaken Nicolas Sarkozy heeft gezegd dat beide brandstichters voor de rechtbank als voorbeeld zullen dienen om toekomstige rellen tegen te gaan. "Geloof me, we zullen ze vinden", zei hij. "Het is een belofte die ik heb gemaakt aan de familie. En aan deze belofte zal ik me houden".

Minister Sarkozy en minister-president Dominique de Villepin roepen getuigen op zich te melden. Ze kunnen toetreden tot een beschermingsprogramma voor getuigen, zodat ze anoniem hun verhaal kunnen doen. De politie is in Marseille de straat op gegaan om jongeren in het gebied te ondervragen, maar dat heeft weinig resultaat geboekt. De politie denkt dat de brandstichters in de buurt van het incident wonen, omdat ze per voet vertrokken. "Ons hele misdaadteam staat op deze zaak", aldus openbaar aanklager Jacques Beaume. De camera die in de bus zat is verbrand door het vuur, waardoor het enige directe bewijs is vernietigd.

Vorige week zijn er negen bussen in Frankrijk in brand gestoken, waardoor veel buschauffeurs weigeren om te gaan werken. Ook zijn er honderden auto's vernield en stenen van bruggen gegooid. Het geweld begint te lijken op de rellen van vorig jaar in de voorsteden van Franse steden die drie weken duurden. Er zijn 200 extra ME-eenheden naar Marseille gestuurd na het drama.

Het is niet zeker of de vrouw het incident zal overleven. De postdoctorale studente zat vast in de brandende bus, waardoor zeventig procent van haar huid is verbrand. Ze ligt nu in een brandwondenkliniek aan de kunstmatige beademing in een coma. Haar ouders uit Senegal kwamen maandag aan om bij haar te zijn. "Haar huid, het leek erop alsof handschoenen van haar af waren getrokken... Ze is een zwarte vrouw, maar haar hele huid is wit verbrand. En ze had een nylon broek: weet je wat er gebeurt als nylon verbrand?", zei een getuige die moest overgeven na het zien van het drama.