Meeste Amerikaanse doden in Irak sinds 21 maanden

Icoon OorlogHet Amerikaanse leger in Irak heeft in de maand oktober de grootste verliezen geleden in bijna twee jaar tijd. Volgens zaterdag vrijgegeven cijfers van de strijdkrachten kwamen sinds het begin van de deze maand 98 militairen om het leven.

Dat is het hoogste dodental sinds januari 2005, toen 107 militairen sneuvelden. Twee Amerikaanse militairen bezweken zaterdag aan hun verwondingen die ze tijdens gevechten een dag eerder met opstandelingen in de westelijke provincie Anbar hadden opgelopen. Het aantal doden onder Iraakse troepen was in oktober nog veel hoger. Volgens het Amerikaanse leger sneuvelden driehonderd Iraakse militairen.

Werkgroep
De Amerikaanse president George Bush en de Iraakse premier Nuri al-Maliki hebben zaterdag aangekondigd dat er een werkgroep op hoog niveau komt om de veiligheidssituatie in Irak te verbeteren. De werkgroep zal onder meer bestaan uit twee Iraakse ministers, de Amerikaanse ambassadeur en de hoogste Amerikaanse militair in Irak.

Hun belangrijkste opdracht is om de opbouw van een Iraakse veiligheidsmacht te bespoedigen en de Amerikaanse overdracht van veiligheidstaken aan de Iraakse regering te versnellen. Bush en Maliki spraken elkaar tijdens een 50 minuten durende videoconferentie.

Het Witte Huis ontkende dat er spanningen zijn tussen beide heren. Maliki zou verbolgen zijn over de druk die Bush op hem uitoefent. De president, die in eigen land zwaar onder druk staat vanwege de bloedige strijd in Irak, zei eerder deze week dat zijn geduld met de Iraakse regering niet onbeperkt is.