Sfeer alloch/autochtoon regio Breda 'ijzig'

Icoon BinnenlandsIn de regio Breda is geen sprake van grootschalige radicalisering, maar de sfeer tussen alloch- en autochtonen is bij vlagen ijzig. Dat blijkt uit een rapport van het Instituut voor Veiligheids- en Crisismanagement (COT). De conclusies hebben de burgemeesters van Breda, Zundert, Alphen--Chaam en Baarle-Nassau nauwelijks verrast.

In Breda is een kleine groep moslims die dreigt te radicaliseren en in de dorpen zijn er groepen Lonsdalejongeren actief die de confrontatie met allochtonen zoeken. Groepen allochtonen en autochtonen komen nauwelijks met elkaar in contact en die afstand dreigt alleen maar groter te worden. Ze leven langs elkaar heen. En als ze elkaar dan tegenkomen, op school of op het voetbalveld, gaat het regelmatig mis.

Xenofobie
Gemengde voetbalteams hebben het met name lastig als ze op bezoek gaan in dorpen als Zundert, Rucphen en Baarle-Nassau. Daar worden ze in de regionale jeugdcompetitie geconfronteerd met ''xenofobische, discriminerende of ronduit racistische confrontaties op en rond het veld, die soms uitmonden in vechtpartijen'', zo staat in het rapport. In Alphen, Chaam, Baarle-Nassau en Zundert leven verschillende bevolkingsgroepen langs elkaar heen. In de dorpen zijn groepen Lonsdalejongeren actief, die zich door hun kledingkeuze en uiterlijk associëren met extreem-rechts. Met name in Zundert worden regelmatig extreem-rechtse symbolen, zoals hakenkruisen en White Power-tekens, aangetroffen. Deze groepen veroorzaken in hun eigen woonplaats en daarbuiten ook regelmatig overlast.

Volgens het rapport is er van radicalisering op grote schaal onder jonge moslims geen sprake. Een klein groepje Bredase moslims neigt naar extremisme. Deze zou banden hebben met radicale moslims in Tilburg en Eindhoven die regelmatig bijeenkomsten en lezingen houden met een extremistische boodschap, gericht tegen de Westerse samenleving.

Ook op school niet
Ook op scholen wil het niet echt vlotten tussen alloch- en autochtoon. Er zijn scholen in Breda die kampen met Marokkaanse jongens die het gezag van vrouwelijke docenten weigeren te erkennen. Regelmatig ontstaan er vechtpartijen die beginnen als 'normale ruzies' om bijvoorbeeld een meisje. Pas als er klappen vallen wordt afkomst of religie een issue. Net als elders in Nederland bestaat onder allochtone jongeren in Breda frustratie over problemen die ze hebben bij het vinden van een stageplaats of een baan. Voor een deel van de jongeren geldt het als een bevestiging dat ze niet worden geaccepteerd door de samenleving.

De betrokken gemeenten hebben het idee dat ze met dit rapport op tijd kunnen ingrijpen. ''Als we nu niets zouden doen, gaat het mis. Dat is zeker. We moeten er nu voor zorgen dat mensen weer met elkaar gaan leven in deze stad. En we zijn er op tijd bij om dat voor elkaar te krijgen.''