VK: MRI bij hoog risico borstkanker

Icoon MedischTwee grote gezondheidsorganisaties in het Verenigd Koninkrijk hebben groen licht gegeven voor borstonderzoek middels MRI scans. Deze duurdere medische beeldverwerkingsmethode kan in een zeer vroeg stadium al tumoren ontdekken. Vooral bij vrouwen met een groot risico op borstkanker, bijvoorbeeld draagsters van het erfelijke BRCA1- of BRCA2-gen, is deze vorm van screening soms van levensbelang. BRCA1 en BRCA2 zijn genen die een grote rol spelen in het ontstaan van tumoren in de borst.

MRI-scans zijn een factor tien duurder dan röntgenfoto's; een MRI-scan kost in het Verenigd Koninkrijk ongeveer 350 pond, zo'n 520 euro. "De combinatie van een MRI-scan en een mammografie is erg waardevol bij jonge vrouwen met een defect BRCA1-gen", aldus Wendy Watson, directrice van de 'Hereditary Breast Cancer Helpline'. "Alles dat meer mogelijkheden creëert voor vrouwen met een verhoogd risico is mooi meegenomen."

Vrouwen die een hoog risico lopen, krijgen nu vanaf hun 40ste een mammografie aangeboden. Bij de normale populatie is dit vanaf 50 jaar. Vrouwen die een hoog risico lopen, zouden vanaf hun twintigste een jaarlijks MRI-onderzoek aangeboden moeten krijgen. Samen met een röntgenonderzoek wordt 94 procent van de tumoren ontdekt. Gisteren kwam in het nieuws dat het Europese Parlement de lidstaten waar nog niet wordt gescreend op borstkanker onder druk wil zetten om deze onderzoeken toch aan te bieden, omdat dit jaarlijks tienduizenden levens zou redden.

MRI: Magnetic Resonance Imaging
De MRI beeldverwerkingsmethode gebruikt magnetische straling in plaats van röntgenstraling. Met behulp van een magnetisch veld worden de waterstofatomen in weefsels één richting in gestuurd, waarna het magnetische veld weer wordt weggehaald en de atomen terugslaan in hun oorspronkelijke richting, die specifiek is voor één bepaald soort weefsel. De uitslag die de atomen bij het weghalen van het magnetische veld maken, wordt geregistreerd en in beeld gebracht. Zo ontstaat er dus een afbeelding die specifieke weefsels aan kan geven, zoals tumorweefsel en normaal borstweefsel.