'Noord-Korea doet geen tweede atoomproef'

Icoon Noord-KoreaDe Noord-Koreaanse leider Kim Jong-il heeft geen plannen voor een tweede kernproef. Dat maakte een woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken dinsdag bekend. Peking geldt als belangrijkste bondgenoot van Pyongyang.

Mediaberichten dat de Noord-Koreaanse alleenheerser zijn excuses zou hebben gemaakt aan China vanwege de nucleaire proef van 9 oktober verwees Liu Jianchao naar het rijk der fabelen. "Deze berichten zijn niet accuraat. Ik heb niets gehoord van Kim Jong-il die zijn excuses zou hebben gemaakt."

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Condoleezza Rice had eerder ook al haar bedenkingen uitgesproken over de vermeende Noord-Koreaanse excuses. In een onderhoud dat ze had met de Chinese gezant Tang Jiaxuan zei hij niets over verontschuldigingen. Tang bezocht afgelopen week het stalinistische land.

Noord-Korea heeft met zijn atoomproef bondgenoot China in een lastige situatie gebracht. Peking werd welhaast gedwongen in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties in te stemmen met sancties tegen het stalinistische land.

Liu waarschuwde dinsdag dat de sancties tegen Noord-Korea niet unilateraal moeten worden uitgebreid. Een tweede nucleaire test zou dan mogelijk kunnen volgen, aldus de zegsman. "Kim heeft aangegeven dat de DPRK (Noord-Korea) geen plannen heeft voor een tweede test, maar zegt dat de DPKR verdere stappen kan ondernemen als andere landen meer druk uitoefenen."
Submitter:  Bron: ANP