Sudan zet Jan Pronk het land uit

Icoon Buitenlands De Sudanese regering heeft de speciale VN-gezant voor Sudan, de Nederlander Jan Pronk, gesommeerd het land binnen 72 uur te verlaten. Dat heeft het staatspersbureau SUNA zondag bekendgemaakt. Khartum beschuldigde Pronk er eerder deze week al van dat hij "oorlog voert tegen de strijdkrachten", en noemde zijn aanwezigheid in het land "een militaire dreiging". Om die reden werd hij bestempeld als persona non grata.

De actie van de Sudanese regering volgt op uitlatingen van Pronk dat het Sudanese leger twee nederlagen heeft geleden tegen opstandelingen in de westelijke provincie Darfur. Daarbij zou het honderden soldaten hebben verloren. Ook zouden als gevolg van het debacle enkele generaals zijn ontslagen.

Secretaris-generaal Kofi Annan stelde oud-minister Pronk in 2004 aan als speciale VN-gezant voor het door burgeroorlogen geteisterde Sudan. De strijd in het zuiden van het Afrikaanse land is sindsdien beëindigd, maar in Darfur lijkt geen einde te komen aan het bloedvergieten. Sinds 2003 zijn meer dan 200.000 mensen omgekomen door oorlog, honger en ziektes. Miljoenen anderen zijn op de vlucht.