Turkse eiergooiers krijgen 15 maanden celstraf

Icoon OpmerkelijkEen Turkse rechtbank heeft twee mannen veroordeeld tot vijftien maanden celstraf, omdat zij eieren hadden gegooid naar de Turkse premier Erdogan. De protestanten bekogelden de premier toen hij de havenstad Mersin bezocht in februari. De mannen werden schuldig bevonden aan het beledigen van een publieke functionaris, het organiseren van onwettig protest en verzet bij arrestatie.

Zeven andere protestanten hangt een celstraf van elf maanden boven het hoofd mits zij een volgend strafbaar feit plegen. Volgens de Turkse televisie eisten de aanklagers aanvankelijk een celstraf van dertien jaar. De advocaat van één van de beklaagden vond deze eis echter absurd en zei dat het ging om een kwestie van vrije meningsuiting.

"Wij vinden dat de premier van een land open moet staan voor kritiek. Als we onze democratische rechten en hervormingen willen behouden, moeten we onze critici beschermen en niet bestraffen. We moeten onze vrijheden ontwikkelen", aldus de advocaat van één van de beklaagden.

Erdogan heeft al vaker een strafrechtelijke procedure aangespannen tegen zijn critici, vooral journalisten en cartoonisten, waardoor hij bij de Europese Unie onder vuur kwam te liggen vanwege het schenden van de vrije meningsuiting in Turkije.