Importhuwelijken 90% afgenomen

Icoon BinnenlandsHet aantal importbruiden en -bruidegommen is dit jaar spectaculair gedaald, als gevolg van de invoering van de Wet Inburgering Buitenland. In 2005 kwamen nog ongeveer 2500 mensen per maand door een huwelijk met een Nederlander hiernaartoe, maar het afgelopen halfjaar zijn in totaal nog maar 1384 mensen in Nederland ingetrouwd.

Minister Verdonk is zeer tevreden over deze daling. Zij voerde de bewuste wet in, om te voorkomen dat er iedere keer weer een grote groep eerstegeneratieallochtonen bijkwam. Op deze manier hoopt ze de integratie te bevorderen. Nu moeten niet-westerse mensen die hier willen trouwen en wonen in het land van herkomst een inburgeringsexamen met goed gevolg afleggen. Ook moet hun voorgenomen partner minimaal 120 procent van het minimumloon verdienen en tenminste 21 jaar oud zijn.

Geert Wilders, de LPF en de nieuwe rechtse partijen willen de wet nu nog strenger maken dan hij is. Wilders wil zelfs een totale immigratiestop voor Turken en Marokkanen. Minister Verdonk vindt dit niet nodig, omdat ze verwacht dat met het huidige beleid alles goed onder controle te krijgen is. "Het komt nu vooral aan op de handhaving," aldus Verdonk.