'Chinezen in actie tegen schoenheffing EU'

Icoon Economie Chinese schoenfabrikanten beginnen waarschijnlijk eind deze maand juridische procedures in Europa om een einde te maken aan de heffing die de Europese Unie oplegt op de import van schoenen uit het land. Dat meldde de Chinese staatskrant Beijing Times zaterdag. Een alliantie van schoenfabrikanten is vorige week bijeengekomen om te bepalen welke juridische stappen gezet kunnen worden. De groep treedt op namens ongeveer 150 ondernemingen die getroffen worden door de Europese importheffing.

De EU heeft, na maanden van interne discussie, voor de komende twee jaar een tarief ingevoerd van 16,5 procent op leren schoenen uit China en van 10 procent op Vietnamees schoeisel. Sportschoenen blijven buiten de regeling. De import van Chinese leren schoenen is de afgelopen vier jaar met 1000 procent gestegen. Die uit Vietnam met 100 procent.

Vooral door deze import is de productie van schoenen in de EU met 30 procent gedaald en zijn er 40.000 banen verloren gegaan. Europese schoenfabrikanten hadden bij de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de Europese Unie, geklaagd over dumpingpraktijken en oneerlijke concurrentie. Ze beweren dat de Chinese en Vietnamese overheden de fabrikanten in die landen financieel steunen.