VS protesteert tegen beschieting Tibetanen

Icoon BuitenlandsDe regering van de Amerikaanse president Bush heeft formeel protest aangetekend bij de Chinese overheid over de beschieting van een groep ongewapende Tibetanen. De groep probeerde eind september de grens met Nepal over te steken. Een buitenlandse filmploeg was ter plaatse en beelden van het incident kwamen dit weekeinde naar buiten.

Een woordvoerster van de Amerikaanse ambassade in Peking zei zondag dat haar land de handelswijze van de Chinese grenswachten onacceptabel vindt. Tibet wordt al jaren door China bezet. Veel Tibetanen proberen een beter leven op te bouwen in Nepal en India, waar hun geestelijk leider, de Dalai Lama, in ballingschap leeft.

Op de videobeelden is te zien hoe een groep van enkele tientallen vluchtelingen onder vuur wordt genomen door Chinese grenswachten. Onder de vluchtelingen waren ook kinderen en nonnen. Eén van de vluchtelingen zou omgekomen zijn bij de aanval. De Dalai Lama noemde het gebeuren 'zeer triest' en benadrukte dat dit soort aanvallen al jarenlang plaatshebben. Er zijn al veel langer geruchten over het felle optreden van de grenswachten, maar tot nu toe was er nooit concreet bewijs voor.

Volgens de Chinese staatsmedia zouden de wachten uit zelfverdediging hebben gehandeld. Uit de beeldopnamen blijkt evenwel dat de ongewapende groep doelgericht is beschoten, aldus de Amerikaanse klacht.