Megafoto baby op Dam in Amsterdam

Een doek van 600 vierkante meter siert sinds woensdagochtend de Dam in Amsterdam. De Antwerpse kunstfotograaf Wim Tellier heeft een foto van zijn pasgeboren zoontje met op de achtergrond felgekleurde badeendjes op het bekende plein gelegd. Later op de dag zal Tellier in een helikopter stappen en vanuit de lucht mensen die de foto bekijken fotograferen.

"Ik heb lang gezocht naar een concept waar je kunst uit de galerieën haalt en naar buiten brengt voor de massa", aldus Tellier. Het doek komt in tien wereldsteden als Londen, Berlijn en Parijs te liggen. "Dit plein in Amsterdam is een van de betere locaties."

Het doek van 20 bij 30 meter is afgezet met linten. Het publiek moet van een afstandje de megafoto bekijken. Dat de meesten niet direct doorhebben wat er op de foto staat, maakt de kunstfotograaf niet uit. "Dat is juist de bedoeling, de mensen nieuwsgierig te maken."

Bang dat het doek door vogelpoep van de vele duiven op de Dam wordt beschadigd, is Tellier niet. "Het kan tegen regen, dus dan maken we het later schoon. En bovendien is het ook deel van deze stad."

De foto's die Tellier vanuit de helikopter maakt komen in een boek. De opbrengst is bestemd voor Make a Wish, en stichting voor ernstig zieke kinderen. De megafoto zelf wordt nadat het de wereld rond is geweest, in losse deeltjes verkocht. Een derde van het doek is al verkocht. "Het oog van de baby is al weg, maar de buik is nog niet verkocht."

Megafoto baby op Dam in Amsterdam